Select Page

Zaščita pred rdečo pršico

27. Jan 2023

Rdeča pršica je zunanji zajedavec perutnine, ki s sesanjem krvi in posledično anemičnostjo, povzroča največjo škodo v rejah kokoši nesnic. Poleg tega, da vpliva na slabo počutje živali, zmanjšuje tudi nesnost in povzroča izpadanje perja pri kokoših.

Je zelo razširjen in nevaren parazit perutnine v Evropi. Kokoši izčrpava in prenaša različna virusna in bakterijska obolenja. Najbolj ji ustreza temno, vlažno in toplo okolje. Čez dan se skriva v temnih razpokah, zvečer, ko gredo kokoši spat, pa se odpravi na gostiteljice in jim pije kri. V najslabših primerih, lahko pršice zaužijejo do 5% krvi kokoši. Življenski cikel pršice traja od 7 do 17 dni, odvisno od temperature in vlažnosti okolja. Populacija rdeče pršice se lahko hitro namnoži, zato je učinkovito zatiranje nujno. 

Za preventivno zaščito pred rdečo pršico je najpomembnejše redno čiščenje kokošnjaka. Kokoši se očistijo zajedavcev tudi s kopanjem v pesku ali pepelu. Pršice lahko v kokošnjak zanesemo z novimi kokošmi, z opremo, ali jih prinesejo prostoživeče ptice.  

Razvojni krog rdeče pršice

Ob pojavu pršic je potrebno čimprej tretirati kokošnjak in vso opremo, saj se skrivajo v razpokah. Pršica je izredno odporna na temperaturne razlike, več mesecev pa lahko preživi tudi brez hrane. Iz jajčeca se v 7 do 17 dnevih razvijejo nove odrasle pršice. Zato je potrebno vsako tretiranje ponoviti.

Pršice v kokošnjaku najlaže opazite zvečer, ko gredo kokoši spat in začnejo gomaziti iz svojih skrivališč. Pri večji populaciji pa so vidne povsod po stenah, gnezdih… Če populacija ni prevelika bodo pomagali preventivni ukrepi z rednim čiščenjem kokošnjaka in peskom za kopanje. Pršicam lahko nastavite pasti iz valovitega kartona na prečke. Ko se vanje čez dan skrijejo, pa karton odstranite in zažgete. Več informacij o učinkovitem zatiranju rdeče pršice pri perutnini pa je na voljo v strokovnem webinarju.    

Harmonix Red Mite nudi učinkovito varstvo pred rdečo pršico pri perutnini.

Je polimer iz celuloze, oblikovan kot specifično topilo, ki lahko prodre v prašne plasti, ki jih pogosto najdemo v kokošnjakih. Z lahkoto se razširi globoko v razpoke kjer so škodljivci (rdeča pršica, »tekuti« in drugi). Celulozni polimer deluje kot lepljiva tekoča mikro past, ki tvori film, ki imobilizira vse žuželke, ki posledično odmrejo.

Harmonix Red Mite ponuja izjemne rezultate zaradi svoje sposobnosti, da prodre globoko v prašne površine in se spopade z območji, ki so močno onesnažena z organskimi snovmi ali odpadki:

  • Enostavna uporaba z naramno ročno pršilko ob prisotnosti kokoši.
  • Izboljšano zdravje in počutje kokoši.
  • Biološko varen celostni pristop k zatiranju.
  • Ni karence na jajca ali meso.
  • Ni možnosti kontaminacije jajc s kemikalijami.
  • Ni možnosti pojava rezistence.
  • V prosti prodaji.

Pripravek mešamo z vodo v ročni pršilki (0,5 L Harmonix Red Mite na 3,75 L vode) in ustreza za 100 m² površine. Kokošnjak očistimo in izdatno pošpricamo po vseh elementih in špranjah. Po 7-10 dnevih postopek ponovimo.

Več informacij o učinkovitem zatiranju rdeče pršice je na voljo v spodnjem strokovnem webinarju z veterinarjem: Vabljeni k poslušanju!